Pages Menu
Categories Menu

Szczepy

Nowa odmiana niemiecko-czeska. Pora dojrzewania owoców średnio późna, zbiór owoców na wino w październiku. Grona średniej wielkości, luźne. Jagody kuliste, w pełnej dojrzałości zielonkawe z jaśniejszym woskowym nalotem na powierzchni. Zawartość cukru w owocach zazwyczaj 16-18%. Wino dobrej jakości w typie Rieslinga.

Odmiana ukraińska. Jagody średniej wielkości, lub małe, kulistawe, barwy bursztynowej. Miąższ soczysty, słodki, smaczny, o wyraźnym muszkatowym aromacie i posmaku. Wino bardzo dobrej jakości, o muszkatowym aromacie i stosunkowo niskiej zawartości kwasów organicznych.

Odmiana przerobowa, znana i użytkowana w Polsce od dawna. Owoce dojrzewają pod koniec września lub na początku października. Grona średniej wielkości do dużych, stożkowato-cylindryczne, zwarte. Jagody średniej wielkości, kuliste, żółtozielone, o smaku winno-słodkim. Wino ma zwykle podwyższoną kwasowość, ale wysoki ekstrakt. Najwyższą jakość osiąga po 2-3 latach leżakowania, osiągając często górną granicę w kategorii win stołowych.

Nowa niemiecka odmiana na dobrej jakości czerwone wino. Wzrost krzewów średnio silny, plenność dobra. Pora dojrzewania owoców średnio wczesna do średnio późnej (początek października). Grona średniej wielkości, zwarte. Jagody kulistawe, granatowe. Wino bardzo dobrej jakości, o południowym charakterze, ładnej czerwonej barwie, średniej zawartości garbników, ale dobrze zrównoważone, ekstraktywne.

  • Szczepy_1
  • Szczepy_2